1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бездомните кучета ще бъдат прибирани в комуна

Бездомните кучета ще бъдат прибирани в комуна

Четириногите трябва да са кастрирани и маркирани с чип

Бездомните кучета ще бъдат прибирани в комуна с къщички от 2 квадрата вместо в клетки в затворени приюти. За всяко животно ще бъде изградена индивидуална колиба, като се предвижда тя да бъде разположена в общ двор. В заградената площ, чийто размери трябва да бъдат между 45 и 70 квадрата, ще бъдат настанявани по 15 животинки на еднаква възраст. Четириногите трябва да са кастрирани и маркирани с чип. Това предвиждат промени в Наредба 41 на земеделското министерство, които предстоят да бъдат приети.

Така кметствата ще получат възможност да строят т. нар. „временни приюти", които да им струват по-евтино. Промените ще помогнат на Столичната община да ускори решаването на проблема с бездомните кучета, като изгради по-бързо къщи за животинчетата. По данни от последното преброяване безпризорните псета в града са 9242, като според стратегията на кметството техният брой трябва да намалее с 95% до 2016 г.

„Промените в наредбата ще ни дадат възможност да преработим проектите за приюти в Кремиковци и „Надежда", които ще се изграждат тази година. Така ще можем да построим съоръженията за по-малко пари, но в същото време да приберем повече животни", коментира пред „Монитор" столичният кмет Йорданка Фандъкова. По план двата нови приюта трябваше да имат капацитет за 850 животни, но ако се изградят само навеси, в тях ще могат да се приберат повече четириноги. Предстои и строежът на кастрационен център в „Младост" с капацитет за 70 псета. В момента в столицата работят 4 приюта за 920 четириноги.

„С промените в наредбата ще се спестят и средства от строежа на двете съоръжения, които могат да отидат за изграждането на нови къщи за кучета. По старите изисквания проектът за Кремиковци струва колкото една детска градина или близо 6,5 мнл. лв.", коментираха от „Московска" 33. Така проблемът с популацията на бездомните псета може да бъде решен по-рано от заложения краен срок, който в момента е 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.