1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биогаз инсталациите - свобода и енергийна независимост

Биогаз инсталациите - свобода и енергийна независимост

Снимка:

12 са изградените у нас до момента съоръжения

На производството на биогаз у нас трябва да гледа като възможност за създаване на енергийна независимост на отделни населени места, посочи Борислав Сандов координатор на кампании във фондация „Околна среда и земеделие“ и част от екипа на проект „Устойчив газ“. Задачата на проекта, част от програмата на ЕС „Интилигентна Европа“ е била да популяризира и синхронизира между отделните държави в Европа темата за биогаз инсталациите, които оползотворяват отпадъците от селскостопанската дейност и по-специално от биоземеделието. Идеята е свързана с това да се подмогне  обмена на опит между стари страни членки на ЕС които са изградили голям брой инсталации за био газ каквито са Германия, Австрия с нови страни членки като България Полша, Испания, които сега навлизат в този процес. Когато започва проекта реално е нямало нито една действаща инсталация за биогаз за отпадъци от земеделска продукция. Днес те са 12 на брой.

На картата за възобновяеми енергийни източници България е обозначена в зелено което ознвачава, че основен ресурс, в който страната ни има потенциал това е био масата като остатъци от различни процеси - земеделие, преработвателна промишленост, горска продукция и битови отпадъци от населени места. Този ресурс все още у нас остава не реализиран и може би трябва да се работи малко повече за политики в този процес. Освен това в България липсва коопериране между земеделски производители, които да осъзнават, че боклукът от производството им е една ценнта суровина, в която могат да инвестират. Какви са ползите от биогаз инсталацийте. С най - общи думи целият цикъл представлява един затворен процес. Остатъците от земеделието постъпват чрез специална технология в биореактори, в които се извършват процесите гниене и ферментация. От тази субстанция се получава газ, който след пречистване може да се използва за зареждане на автомобили или да бъде впрегнат в газопреносна мрежа или чрез ко генераци да бъде превърнат в електричество и да се използва на локално ниво. Това е само един от ресурсите който доскоро се смяташе за най-ценен. Изследване показва, че биогаз инсталациите, работещи с отпадни продукти от земеделието имат още няколко предимства. Вторичният продукт от биогаз инсталациите може да се използва за подхранване на растенията. Третата суровина която идва от този порецес е топлината която се отделя. Тя би била много ценна ако може да се използва в самата ферма за отопление, за сушилни или да бъде преобразувана в енергия за охлаждане на помещенията. Тези три ценни съставки са добра възможност за една ферма или малко населено място, за да добие своята енергияна независимост, защото получените тор, топлина  и електричество или газ могат да бъдат използвани.

Първите биогазови инсталации са направени в Индия още през 1859 г. В момента по приблизителни данни в Германия има 1000 инсталации, в Австрия - 200, в Швейцария - 100, в Корея - 30 000, в Индия - 500 000 и в Китай - 7 милиона.

Това което се прави е да бъдат убедени производителите на такива инсталации да започнат серийно производство на малки инсталации около 15kW, които да се използват в малки ресторанти или малки заводи, мандри или малки пивоварни, инсталации които са унифицирани, защото сега високата цена идва най - вече от онова което ще се преработва. Цената на такива малки инсталации е около 3 000 евро. В Германиа например има над 1000 селища които са енергийно независими само заради едни такива инсталации. Да не забравяме, че влизаме в един период на ЕС, в който земеделците, произвеждащи отпадъци по нитратната директива и не намерили начин за остраняването им ще бъдат санкционирани. От друга страна държавата трябва да търси енергийната независимост и  да подпомага този сектор.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.