1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бюджетът на ЕС ще е много повече в „озеленяването“ на икономиката

Бюджетът на ЕС ще е много повече в „озеленяването“ на икономиката

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник посочи екологичните предизвикателства на форум

Форум „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“ се проведе в софийския хотел „Шератон“. Събитието бееше организирано от най-влиятелната природозащитна организация в света (World Wildlife Fund) и представителството на ЕК в България в лицето на европейския комисар по околната среда Янез Поточник, който е на двудневна визита у нас.

В първия панел на форума еврокомисарят Поточник посочи, че с оглед икономическата криза в целия свят много хора смятат, че фокусът трябва да бъде само върху икономиката, а не върху екологията, но това категорично не е вярно. По думите му „икономиката трябва да се развива по ресурсно-ефективна плоскост, за да не влезем в по-голяма криза“. Той посочи, че за около 8 седмици населението на света се увеличава толкова, колкото е в момента в България и скоро ще имаме нужда от 40% повече вода.

Еврокомисарят по околна среда обясни, че в периода 2014-2020 г. бюджетът на ЕС ще бъде посветен много повече в „озеленяването“ на икономиката. На въпрос дали България и ЕС като цяло трябва да инвестират в шистовия газ, той отвърна, че всяка страна е свободна да определя собствената си политика по темата. Проведени са три изследвания, отнасящи се първо до потенциала на шистовия газ, промените в климата и влиянието върху водите в биоразнообразието, качеството на въздуха и сеизмичните рискове.

„След анализите установихме, че в настоящата нормативна база не можем да се справим с всички екологични предизвикателства“, обясни Поточник и допълни, че в момента се работи върху рамка за управление на риска, която трябва да бъде готова до края на годината.

Преди началото на конференцията пред хотел „Шератон“ в София имаше протест на граждани срещу крайни бенефициенти на услуги, финансирани чрез фондовете на Европейския съюз, довели до нарушаване на частна собственост, човешки права, околна среда, инфраструктура, както и до незаконно обогатяване на евробюрократи и техните български съучастници.

Протестиращите издигаха лозунги „Кой ни лъже и краде – българското МОСВ“ и “Мафия“. На плакатите, които носеха, се четяха и надписите: „Поточник – потоците в Златица и Челопеч са отровени“, „Ромската интеграция - в кал и боклуци“. Няколко души носеха и огромен плакат с надпис „Общество, икономика, околна среда“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.