1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бившият екоминистър Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу зам.-министър Евдокия Манева

Бившият екоминистър Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу зам.-министър Евдокия Манева

Снимка:

Това съобщи пресцентърът на ДПС

Бившият екоминистър Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, съобщи пресцентърът на ДПС.

Поводът, обяснява Чакъров, са направени от Манева „внушения в изказване от 4 декември т.г., че като министър на околната среда и водите в периода 2005-2009 година съм оказал натиск върху РИОСВ-Бургас за вземане на решението относно проекта за застрояване на коментираните напоследък терени в Несебър".

Не допускам, че изявлението на г-жа Манева е официална позиция на МОСВ и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията ми, заявява Чакъров. В отговор на обвиненията на Манева той задава въпроса защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро и даващи "зелена светлина" на проекта за застрояване на коментираните територии.

Ексминистърът цитира публикуван в медиите документ, издаден от настоящия директор на РИОСВ-Бургас с изходящ номер от 17 декември 2012 година. С него се дава становище, че въпреки промяната на собствеността на терена, и въпреки промяната на инвестиционното намерение вместо 30 еднофамилни къщи да се строят 124 такива, няма основания да се извършват нови процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000.

Чакъров обръща внимание и на факта, че документите на новия инвеститор по проекта в Несебър са входирани на 14 декември - петък, а решението е издадено на 17 декември - в понеделник, т.е в първия работен ден след тяхното входиране. Резонно възниква въпросът, коментира бившият екоминистър, означава ли това, че и сегашният министър на околната среда и водите е оказал натиск за това решение на настоящия директор на РИОСВ-Бургас. Още повече, че новото решение постановява да не се извършват никакви екологични процедури на многократно разширения проект, предвиждащ вече построяването не на 30, а на 124 еднофамилни къщи.

Джевдет Чакъров още веднъж заявява, че никога не е оказвал натиск върху служителите на МОСВ. По думите му, съществува разделение на компетенциите между регионалните структури на МОСВ и централната администрация, според което, когато казусът, както е в случая, е от компетенциите на съответната регионална структура, министърът не само че не се намесва, но и няма информация за преписките, които се водят, освен ако не е сезиран специално и то само, ако има обжалване на вече издадени решения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.