1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Борислав Сандов: България трябва да подкрепи целта за ограничаване на вредните емисии до 2020 г.

Борислав Сандов: България трябва да подкрепи целта за ограничаване на вредните емисии до 2020 г.

От Коалиция за климата - България настояват страната ни да е по-активна в борбата с климатичните промени

България трябва да е по-активна в борбата с климатичните промени и да подкрепи целта за увеличение от 20% на 30% ограничаване на вредните емисии до 2020 г. Това каза Борислав Сандов – представител на Коалиция за климата-България, цитиран от Агенция "Фокус".

“ЕК наскоро прие Пътна карта 2050, в която си залага за цел за намаляване на емисиите до 85-90% до 2050 г. Това е една дългосрочна стратегия, която показва посоката, в която трябва да се върви. Има решение на Комисията по околна среда към ЕП за изместване на целта до 2020 г. от 20% на 30% ограничаване на вредните емисии. За нас това е изключително важно, тъй като ЕС има тази инерция и си поставя по-сериозни дългосрочни цели. Излизат доклади, които казват, че даже ще имаме икономическо развитие, ако ние увеличим целта си на 30%, тъй като внедряването на новите технологии, внедряването на методите за енергийна, водна ефективност – всичко това ще може да създаде нови работни места, ще подобри качеството и конкурентоспособността на европейския продукт”, каза Сандов.

От Коалиция за климата - България настояват българската страна да има активна позиция и да подкрепи в Европейския съвет предложението за увеличаване на целта от 20% на 30% ограничение на емисиите до 2020 г. България да се включи най-накрая в групата на страните, които подкрепят борбата с климатичните промени.

„В момента България все още е част от една група държави, водена от Полша най-вече, които не приемат тези нови идеи за увеличаване на целите и силно се надяваме, че българската страна ще може да изчисли своите предимства и възможности от изместването на тази цел и ще подкрепи в крайна сметка страните най-вече от Северна Европа, които се стремят към тези нови политики”, каза Сандов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.