1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Босна започва мащабни вятърноенергийни проекти

Босна започва мащабни вятърноенергийни проекти

Страната добива 40 процента от електричеството си от водноелектрически централи

Германската държавна банка за развитие KfW се е съгласила да подпомогне с финансиране изграждането на 25 водноелектрически централи в Босна на стойност около 1 милиарда босненски марки, обяви Ройтерс, позовавайки се на най-голямото местно електроразпределително дружетсво Електропривреда БиХ, пише greentech.bg.

Заводите, за които е планирано да бъдат изградени през следващите 10 години в централна Босна, ще осигурят капацитет от 450 мегавата, казва Амер Йерлагич, генерален мениджър на Електропривреда БиХ. Банка KfW еотпуснала 640 000 евро за дружеството за проучване на възможността за изграждане на завода Янийчи на река Босна, първата инсталация от този вид с капацитет от 13,3 MW.

„Подписването на това споразумение е началото на реализацията на проекта за 25 водноелектрически централи на река Босна – проект, който една от най-големите европейски банки е изразила готовност да финансира“, коментира Електропривреда в изявление.

Компанията също така заяви, че си е осигурила концесия от местните власти за изграждане на първия вятърноенергиен парк в Босна. Той ще е разположен на платото Подвележийе на юг и ще се състои от 16 вятърни турбини с общ капацитет от 46 мегавата. „Това решение ще ни даде възможност да използваме средства от Европейската комисия в размер на 715 000 евро“, каза Йерлагич.

Като първи етап ще бъдат издигнати две вятърни турбини с капацитет 2 MW всяка. Това ще стане до септември 2011 г. Останалите 14 турбини с мощност от 3 MW всяка ще бъдат построени през 2012 г.

Плановете са за държавни инвестиции на стойност 10 милиарда марки в енергийния сектор до 2018 г. Планът включва набор от водноелектрически централи, шест вятърни парка и основен ремонт и изграждане на нови въглищни електроцентрали, готови да посрещнат бъдещото търсене и бъдещите екологични норми на Европейския съюз.

Босна добива 40 процента от електричеството си от водноелектрически централи, а останалата част идва от въглищни централи.

 

Етикети Босна, ВЕИ, проекти
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.