1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бойко Борисов: Около 10 милиарда са необходими за модернизацията на ВиК сектора у нас

Бойко Борисов: Около 10 милиарда са необходими за модернизацията на ВиК сектора у нас

Снимка:

Страната ни може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни

България не може да се надява на финансова помощ от Брюксел, след като цяла Европа бедства. Това каза за БНТ премиерът Бойко Борисов. Страната ни може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да се реформира целият ВиК сектор у нас. Около 10 милиарда са необходими за модернизацията му.

Правителството ще гласува за спешно създаване на Дирекция за контрол върху експлоатацията на водоемите, заяви Борисов. Очаква се тя да получи "брутални правомощия".

Собствеността на язовирите е разпокъсана: една част от тях е в регионалното министерство, една част - в земеделието, друга част - в икономиката, четвърти са общински, дадени съответно под аренда за дълги години, но това не е проблем, защото и концесионните договори могат да бъдат разваляни, ако не се спазват мерките за безопасност, каза премиерът, като подчерта, че до догодина по това време трябва да бъде сложен ред по отношение на собствеността и контрола на язовирите: "Създаваме... все едно ДНСК, само че върху язовирите."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.