1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бракониери убиха червеногуша гъска край Шабла

Бракониери убиха червеногуша гъска край Шабла

Птицата е застрашена от изчезване в световен мащаб и е абсолютно забранена за лов

Ловци убиха червеногуша гъска в района на град Шабла точно по Коледните празници. Птицата е била отстреляна на метри от полеви екип на БДЗП, съобщиха от там. Отстрелът на застрашената от изчезване гъска става броени дни след обсъждане необходимостта от въвеждане на зона за покой за зимуващите водоплаващи птици в района на езерата край Шабла и Дуранкулак, които са и част от европейската мрежа НАТУРА 2000. Този инцидент потвърждава необходимостта от въвеждане на по-строги регулации в районите със застрашени  видове.

По данни на патрула от БДЗП бракониерите не са местни хора. Те са се появили с високо проходим автомобил, от който са открили безразборна стрелба срещу смесеното ято гъски и са избягали веднага. Подаден е сигнал до полицията, а служители на РИОСВ – Варна са съставили протокол за случая. Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5 г. затвор.

Световно застрашеният вид червеногушата гъска (Branta ruficollis) е най-дребната, но и най-красива дива гъска в Евразия. Същевременно тя е сред най-редките представители на това семейство птици в света, а през последните 20 години популацията й е намаляла наполовина. Гъската гнезди в Сибирската тундра и всяка година прелита близо 6000 км до Крайбрежна Добруджа, където зимува. В отделни години до 70% от световната популация на вида се събира край Шабла и Дуранкулак. Птиците се хранят основно в посевите със зимна пшеница и царевичните стърнища.

Бракониерството в района на защитените зони Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс  представлява една от основните заплахи за оцеляването на червеногушата гъска през зимата. Затова БДЗП поддържа екип за наблюдение и контрол върху лова в района, провежда разяснителни кампании сред ловците и работи съвместно с ловно-рибарското сдружение в Шабла в рамките на проекта „Сигурни зимовища за червеногушата гъска“, финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз. 

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.