1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брюксел иска информация относно случващото се с Общия устройствен план на Царево

Брюксел иска информация относно случващото се с Общия устройствен план на Царево

Казусът предизвика масова негативна реакция и граждански протести

Март месец Европейската комисия очаква да получи от българското правителство отговор на писмото си от миналия петък (7 февруари), с което Брюксел иска информация относно случващото се с Общия устройствен план на Царево. Това съобщи за "Дневник" говорител на комисията в сряда (12 февруари).

С други думи, Съюзът дава на страната ни изключително кратък срок за отговор от около три седмици при обичайна европейска практика на срок "в рамките на 10 седмици".

В същото това време от Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите все още не са предоставили официална информация за съдържанието на въпросното писмо, а заместник-министърът на екологията Атанас Костадинов, отговарящ и за Дирекциите "Национална служба за защита на природата" и "Национални паркове", заяви пред журналисти в парламента, че не е запознат със съдържанието му.

След като общия устройствен план на община Царево изненадващо влезе в сила с окончателното решение на Върховния административен съд от 15 януари тази година без екологична оценка, това предизвика масова негативна реакция и граждански протести заради заложеното в него плътно застрояване на Южното Черноморие. Само до преди седмица всички други отговорни органи в кабинета споделяха тезата, че е по-добре да има такъв план, отколкото да няма изобщо. Последва хипотезата, че няма нужда от спиране действието на целия Общ усторйствен план, защото и частични изменения в него са достатъчни природният парк "Странджа" да бъде защитен.

Резкият завой в действията на управляващите се случи точно в последния ден от миналата работна седмица, когато е пристигнало и "спешното" писмо от Комисията. Тогава министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед да започне проектиране на изменение на плана за цялата територия на общината, с което спря и изпълнението му. Преди ден пък екоминистър Искра Михайлова също подписа заповед за принудителна административна мярка "спиране на действието" на ОУП на Царево до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка.

Брюксел: Спазва ли се европейското законодателство

В отговор на запитване на редакцията Европейската комисия потвърди, че е изпратила запитване до българския кабинет миналата седмица.

"Това, което можем да кажем на този етап, е, че запитването е направено по проект "EU Pilot" (опит за разрешаване проблеми между ЕС и страните членки, който се използва и като общо правило преди първия етап от процедурата за нарушение - бел. ред.). С тази стъпка комисията иска да се увери, че законодателството на Европейския съюз, свързано със защита на природата и екологичните оценки, се спазва", пишат още в отговора си от комисията. В тази връзка те са поискали "фактическата информация и правната уредба", свързани с конкретния случай.

Когато получат отговора от българската страна, европейските служби ще направят оценка на наличната информация. "Всички по-нататъшни стъпки на комисията зависят от отговора, който ще получат", обясняват още от Брюксел.

Според природозащитници, запознати с хронологията на казуса с Общия устройствен план на Царево, налагането на забрана за действие на плана от страна на двама министри – на регионалното развитие и на екологията, е достатъчно доказателство, че планът е действал без екологична оценка, което от своя страна показва, че европейското законодателство не е отразено в българското такова. А това ще скъси значително действията по наказателната процедура от страна на комисията.

 

Етикети Царево, ОУП, EU Pilot, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.