1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Броят на гъските, зимуващи в езерата на Бургас, достигна почти сто хиляди

Броят на гъските, зимуващи в езерата на Бургас, достигна почти сто хиляди

Причината за това е рязкото понижаване на температурите

Броят на гъските, зимуващи в езерата на Бургас, достигна почти сто хиляди през почивните дни. Причината за това е рязкото понижаване на температурите и покриването на водоемите на север в страната ни с плътна снежна покривка и лед. Това споделят участниците в последния мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие на езерата, извършено по проект „Живот за Бургаските езера”, изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.

Само преди две седмици гъските в региона бяха значително по-малко, но северният вятър, снеговете и ледовете докараха в езерото Вая 94 000 големи белочели гъски. Много повече, отколкото са преброили колегите край Дуранкулашкото езеро и водоемите от Шабленкия езерен комплекс. Освен големи белочели гъски край Бургас могат да бъдат наблюдавани и 4 300 червеногуши гъски. Те, обаче, са пъти по-малко от червеногушите гъски решили да останат да се хранят край Шабленското и Дуранкулашкото езера. По данни на колегите в североизточна България сега има 12 500 гъски от този вид, съобщават от БДЗП.

Участниците в мониторинга тази събота и неделя са видели още 1 000 пойни лебеда в нивите край езерата на Бургас, както и рекордния засега брой от 230 тундрови лебеда. Радост за броящите птици са били северните видове, като нирци, звънарки, планински и червеноклюни потапници, които са все по-често наблюдавани в мразовитите дни.

Сред по-интересните видове, регистрирани в езерата на Бургас, са голям брегобегач, ловен сокол, кадифени потапници, червеногуши гмуркачи, големи черноглави чайки и ушати гмурци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.