1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бумът в използването на малки вятърни турбини може да намали наполовина броя на прилепите

Бумът в използването на малки вятърни турбини може да намали наполовина броя на прилепите

Това показва изследване на университета Стърлинг

Бумът в използването на малки вятърни турбини може да намали наполовина броя на прилепите в областите, където са поставени такива турбини, показва ново изследване.

Изследване на университета Стърлинг препоръча микро турбини да не биват разполагани в рамките на 20 метра от местообитанията на животните. Изследването е обхванало 20 обекта с микро-турбини из Великобритания и е показало спад в активността на прилепите с до 54%, пише greentech.bg.

Микротурбините се инсталират предимно за битови цели и за използване при земеделските земи. Насърчителни схеми, каквито действат във Великобритания, предлагат заплащане за хората, които генерират „зелена“ електроенергия. Това на свой ред значително увеличава популярността на микро турбините.

Изследването на Стърлинг е включвало спиране на движението на микротурбините на 20 места и впоследствие разглеждане на ефекта от спирането върху дейността на птиците и два вида прилепи. Птиците не били засегнати от промяната. Броят на прилепите в близост до турбините обаче намалял драстично.

Д-р Кърсти Парк от университета – ръководител на изследователския екип – смята, че „намаляването на въглеродния ни отпечатък е важно, но освен това трябва да опознаем и последствията от възобновяемите енергийни технологии върху опазването на дивата природа“. Според д-р Парк, настоящите насоки за планиране при избора на площадки и при монтажа на нови малки вятърни турбини са много ограничени. Затова откритията от проучването „ще предоставят ценна информация и ще помогнат за създаване на по-смислени и полезни насоки“. Препоръката на учените е микро турбините да са разположени на най-малко 20 метра от потенциално ценни за прилепите местообитания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.