1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БЗДП алармира за нарушения в резервата Сребърна

БЗДП алармира за нарушения в резервата Сребърна

В края на есента и началото на зимата, резерватът се посещава и от световно застрашения вид червеногуша гъска

Сребърна е един от емблематичните резервати на България, но за съжаление продължава да е сцена за нарушение на природозащитното законодателство през годините, алармираха от Българското дружество за защита на птиците.

По време на редовния мониторинг на зимуващите гъски в поддържан резерват „Сребърна”, екип на БДЗП е установил два типа нарушения в режима на резервата. Един от тях е лов и навлизане на три лодки с рибари в границите на защитената територия. В присъствието на експерти на БДЗП е била отстреляна сива гъска – вид, включен в Червената книга на България. Сребърна е едно от малкото места в България, където този вид гнезди и отстрелът на птици на това място застрашава сериозно националната гнездова популация. Освен опасността от пряк отстрел на защитени видове, стрелбата в защитената територия води и до безпокойство и прогонване на птиците от резервата. Такова нарушение е констатирано от екипа и миналата година, което буди сериозно безпокойство относно ефективността на мерките, които се вземат за прилагане на закона на територията на поддържан резерват „Сребърна”, особено като се има предвид, че това е една от малкото защитени територии със собствено управление.

Лодките с рибари са били забелязани в „локвите“ Кълнежа и Камъка. Обичайно в тези места има значителни количества патици - малки корморани, патици и потапници, лиски и лебеди.

За констатираните нарушения е подаден сигнал до охраната на резервата, а също и на телефон 112.

В края на есента и началото на зимата, резерватът се посещава и от световно застрашения вид червеногуша гъска.

Поддържан резерват „Сребърна”, освен защитена територия, съгласно разпоредбите на българското законодателство, е и със статут на влажна зона по Конвенцията по влажните зони с международно значение (Рамсарската конвенция).

Съгласно Закона за защитените територии, на територията на резервата са забранени всякакви дейности, освен изрично и изчерпателно посочените в закона и заповедта за обявяване. Абсолютно недопустимо, с оглед националното и международно значение на резервата, е допускането на ловуване в границите на защитената територия, навлизането на плавателни съдове и незаконен риболов на нерегламентирани места. Резерват „Сребърна” се посещава редовно не само от български, но и от чуждестранни туристи и  експерти в областта на природозащитата. Отзвукът от ловуването в обект с международно природно и културно значение може значително да навреди на имиджа на страната като туристическа дестинация и да предизвика въпроси, относно прилагането на Директивата за опазване на дивите птици на ЕС на територията на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.