1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Часът на Земята 2021

Часът на Земята 2021

Бъди закрилник на мечките в България!

 

Никога не е било по-ясно, че нашето бъдеще е неразривно свързано с бъдещето на Земята и всички нейни екосистеми. Независимо дали са далеч от нас – на другия край на света – или в съседство с домовете ни.

Това, което причиняваме на природата, причиняваме на себе си. И на поколенията след нас. А цената е толкова висока, че понякога ни е трудно дори да я осъзнаем. Усещаме я едва когато ни засегне лично, но тогава вече може да е твърде късно.

Тази година Часът на Земята ще бъде наистина необикновен!

Започва на 27 март в 20:30 ч. с традиционното гасене на светлини и с интригуващо дигитално събитие. Даваме начало на нашия специален Месец на Земята – месец, в който новородените мечета се срещат за първи път с природата навън и плахо пристъпват след майка си, за да научат от нея важни уроци.

Храната през март и април е все още оскъдна. Майката мечка е изтощена и гладна след зимния си сън. Трябва да се погрижи за себе си, за да е в състояние да отгледа и децата си. Тя е всеотдайна майка и остава с тях най-малко 2 години.

Помогни на WWF да изпълнява мисията си – да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Бъди закрилник на мечките в България и ни помагай да направим така, че и мечки, и хора да живеят добре – без страх, без опасност за живота, щастливи в отглеждането на следващото поколение.

С всеки изминал ден ние, хората, губим по малко от връзката си с природата. Поставяме в опасност равновесието, което поддържа живота и здравето на нашата планета и всички живи същества, които я населяват. През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентни природни катаклизми не само по света, но и тук у нас, в България. Пожари, суша, наводнения, епидемия.

Според доклада на WWF „Жива планета“ сме изгубили 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години. Пример от България за тази притеснителна тенденция - само за 10 години, мечките у нас са намалели почти наполовина.
И все пак, въпреки времената, в които живеем, точно ние, хората, имаме силата да обърнем тенденцията и да спрем загубата на природа и биоразнообразие. Именно това цели да покаже инициативата Часът на Земята - как заедно можем да се справим с предизвикателствата пред нас и околната среда. Това е причната фокусът у нас да е върху опазването на мечките в България.

През ноември 2020 г. от WWF заявиха желанието и готовността си да стартират научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на конфликта им с хората. Над 2000 българи се отзоваха на техния апел за помощ и подкрепиха създаването на Спасителния мечешки отряд.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.