1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Част от малките язовири в Пловдивска област се източват, за да се предотврати преливането им

Част от малките язовири в Пловдивска област се източват, за да се предотврати преливането им

Снимка:

С решение на съветниците в община Родопи се сваля нивото дори на водоеми, за които никой не е подозирал, че могат да бъдат опасни

Част от малките язовири в Пловдивска област вече се източват, за да се предотврати преливането им. С решение на съветниците в община Родопи се сваля нивото дори на водоеми, за които никой не е подозирал, че могат да бъдат опасни, информира БНТ.

От тази нощ се източва и микроязовирът край село Белащица. Притесненията идват оттам, че сега нивото е стигнало на един метър от критичната кота. Експертите предполагат, че в него се побират не повече от 50 000 куб. вода, но не могат да отгатнат какво ще се случи при топенето на снеговете.

Това язовирче е строено преди повече от 40 години за нуждите на местното ТКЗС. Хората от района не помнят някога  тази водна площ да е достигала горната точка на стената.

Водата, която се източва от микроязовира край Белащица, няма да повиши нивото на Марица, защото няма да достигне до нея. Цялото количество се излива в мрежа от канали, които криволичат в района. И те някога са били изградени за нуждите на ТКЗС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.