1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Част от мечките в Родопите вероятно ще бъдат разселени

Част от мечките в Родопите вероятно ще бъдат разселени

От общо около 180 екземпляра в Родопите между 95 и 105 обитават района около Смолян

Част от мечките в Родопите вероятно ще бъдат разселени заради високата им концентрация в Смолянския регион, съобщи министерството на околната среда. От общо около 180 екземпляра в Родопите между 95 и 105 обитават района около Смолян. Анализът на резултатите за популацията на мечката в Стара планина и Рила все още не е завършен.

На 26 януари Националната комисия за кафявата мечка, в която участват представители на екоминистерството, изпълнителните агенции по околна среда и по горите, БАН и природозащитни организации, трябва да определи колко разрешителни за отстрел на дивото животно ще бъдат издадени до края на годината. Решението ще бъде взета на основата на мониторинга на мечката в Смолянска област и Родопите, проведен миналата есен.

От екоминистерството и агенцията по горите ще изработят план за намаляване на конфликтите и щетите, нанасяни от дивите животни върху малки планински общности. Предвижда се местните хора да бъдат снабдени с електропастири (електрически огради). В горите трябва да бъдат засадени плодни дръвчета, както и да се поставят табели на проблемни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.