1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Черният въглерод“ може да има два пъти по-голямо въздействие върху глобалното затопляне

„Черният въглерод“ може да има два пъти по-голямо въздействие върху глобалното затопляне

Научна оценка на ролята на саждите в климатичната система потвърждава неговия затоплящ ефект

Така нареченият „черен въглерод“, тоест сажди, произведен от домакински печки на твърдо гориво и от дизелови двигатели, може да има два пъти по-голямо въздействие върху глобалното затопляне, отколкото се смяташе досега. Неговото въздействие върху изменението на климата може да се окаже на второ място след това на въглеродния диоксид, според ново проучване.

Изследването е установило, че саждите са толкова вредни, че премахването на някои от източниците им може да допринесе значително за ограничаване на глобалното затопляне. Въпреки това справянето никак няма да е лесно, заключава анализът.

„Черният въглерод“ се получава от изгарянето на твърди горива като въглища и дърва. Той се генерира от дима от изгорели газове от дизелови двигатели. Един от големите източници на сажди идва от „откритото изгаряне на гори и саванни пасища“. Споменатите дизелови двигатели са също огромен източник на сажди, а също така домакинските печки на дърва, популярни в Африка и Азия, пише greentech.bg.

Научната оценка на ролята на саждите в климатичната система потвърждава неговия затоплящ ефект и заключава, че това е вторият най-вреден вид емисии, генерирани от човека, след въглеродния диоксид. На първо място остава метанът.

Ограничаването на емисиите от сажди е сложен проблем, но един от възможните ходове в тази посока е ограничаването на използването на дизелови двигатели, казват учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.