1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Черно море "изяжда" всяка година 23 дка от територията на страната ни

Черно море "изяжда" всяка година 23 дка от територията на страната ни

Варненският залив е потънал вече с половин метър през последните 100 години

23 дка от територията на страната са "изядени" от морето всяка година. Хапките му са най-големи по Северното Черноморие, където е черноземът на Добруджа. Това заяви за в. "Черно море" проф. д-р Веселин Пейчев, зам.-директор по научно- изследователската дейност в Института по океанология (ИО) при БАН. Наред с това към нерадостната статистика варненският океанолог прибавя и факта, че Варненският залив е потънал вече с половин метър през последните 100 години.

Всичко тръгва от глобалното затопляне

С тази констатация проф. Пейчев започва малко по-отдалеко своите обяснения за потъването на морския ни бряг. Според него през изминалото столетие температурата на приземната атмосфера се е покачила с 0,74 градуса, което води до разтопяване на ледниците, термично разширение на водата и покачване нивото на Световния океан.

За първи път това е констатирано в края на XIX век в Абърдийн, Шотландия. След 1900 г. този процес се засилва по Средиземноморието и накрая стига до Черно море. Повишение на морското ниво се забелязва през 1922 г., 6 години по-късно са поставени 2 мелиографа за неговото измерване във Варна и Бургас (има и в научноизследователската база на ИО край Шкорпиловци, която бе изградена преди 30-ина години). Мелиографите показват непрекъснато повишаване на нивото на Черно море, което се съчетава и с потъване на брега, обясни океанологът. Варненският залив потъва с около 2 мм на година, като морското равнище се покачва с 1 - 3 мм. В резултат на тези 2 действия реално нивото се е вдигнало с 50 см.

"На пръв поглед този половин метър не е кой знае какво, обаче в хоризонтално отношение оказва много силно влияние на брега, изразено с 10 - 20 метра", коментира проф. Пейчев. Именно това активизира абразията - разрушаването на брега от морските вълни и течения. Това разрушително действие е най-силно по северното крайбрежие, в района между Крапец и Шабла, до румънската граница. Там 90% от почвите са льосови, водата лесно ги отмива и завлича навътре в морето.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.