Червената книга на Република България стана акцент в откритите уроци с ученици в РИОСВ – Велико Търново

Учениците споделиха разбиранията си за причините за загубата на биологични видове и начините за тяхното опазване

РИОСВ – Велико Търново организира два урока на тема „Биологичното разнообразие на нашия роден край“, които се проведоха в информационния център на инспекцията за отбелязване на Международния ден на биологичното разнообразие. В тях участваха 40 ученика от ОУ „Димитър Благоев“ и СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново. Те бяха запознати с биологичното разнообразие и защитените територии в област Велико Търново, с изискванията към табелите, които информират гражданите за местоположението и статута на тези природни обекти.

Червената книга на Република България със защитените видове растения, гъби, животни и местообитания предизвика интереса на децата. Те направиха нов прочит на книгата, сравнявайки новото издание с това от преди 20 години. Беше обърнато внимание на модела на представяне на всеки вид, новите категории на застрашеност и любопитни факти за защитените видове царски орел, ливаден дърдавец, лешояд, видра, прилепи, пор, тюлен монах, рис и сухоземна костенурка.

Учениците споделиха разбиранията си за причините за загубата на биологични видове и начините за тяхното опазване. Изводът е, че трябва да внимаваме, защото нашата безотговорност може да доведе до безвъзвратното изчезване на много животински видове.

Учениците получиха изданията на РИОСВ – сборник със стихотворения и  есета, посветени на Деня на Земята – 22 април и книгата „Защитени територии във Великотърновска област – резерват „Бяла крава” и поддържани резервати „Хайдушки чукар” и „Савчов чаир”.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.