1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Четири лапи": Директорът на "Екоравновесие" да бъде отстранен

"Четири лапи": Директорът на "Екоравновесие" да бъде отстранен

Работата на общинското предприятие е както неефективна, така и опасна за здравето на животните

Директорът на столичното общинско предприятие "Екоравновесие" д-р Илиян Кърджев да бъде отстранен заради констатираните нередности в кучкарника в с. Сеславци, настояват от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", съобщават от организацията.

Вчера, 27 февруари, Областната дирекция по безопасност на храните в София обяви, че временно затваря приюта на предприятието, което се занимава със залавянето и кастрирането на бездомни кучета, тъй като са констатирани опасни за здравето на животните зарази.

Според д-р Марина Иванова, ръководител на проектите "Грижа за бездомните животни" към "Четири лапи", работата на общинското предприятие е както неефективна, така и опасна за здравето на животните.

"Постоянно в офиса получаваме сигнали за животни, които се разболяват след престоя си в общинския приют. Не са рядкост и сигналите за усложнения след операциите. През лятото при посещение в кучкарника в Сеславци лично се убедихме в некачествената работа на лекарския екип – попаднахме на женско куче, което два часа след операцията обилно кървеше и още не беше излязло от упойка, без това да прави впечатление на дежурните ветеринарни лекари. Това никога не може да се случи при операция от специалист, който държи на добрите практики и се отнася с уважение към пациентите си."

Масова практика в общинското предприятие е и да се пускат големи групи обработени животни на чужди за тях територии, които след това образуват глутници и нерядко застрашават спокойствието на столичани. Идентификацията на кастрираните скитащи кучета е проблем, тъй като татуираните на ухото цифри бързо избледняват, а отрязаният връх на другото ухо не дава информация къде е заловено животното и от кого е оперирано, за разлика от пластмасовата ушна марка, която масово се използва в страната и Европа. Няма приета и методология за доказване на агресивност при бездомните кучета, поради което на улицата често се връщат опасни за хората животни, а други, набедени за агресивни, се прибират.

"Хигиената както в приюта в Сеславци, така и в превозните средства, с които се транспортират животните, е на средновековно ниво. Не е учудващо, че се разпространяват зарази, учудващото е, че чак сега това беше констатирано от контролните органи," продължава д-р Иванова.

Представители на "Четири лапи" нееднократно са уведомявали директора на "Екоравновесие" д-р Кърджев за нередностите, но политиката на предприятието така и не се е променила. Пълното безсилие на "Екоравновесие" да спомогне за решаването на проблема с бездомните кучета в София излезе наяве вчера и в материал на предаването "Частен случай" по националната телевизия, в който разтревожена зрителка се оплака, че диспечерите на "Екоравновесие" са я посъветвали да се саморазправя със скитащите животни в квартала си. "За съжаление това явно е масова практика, тъй като и ние сме получавали подобни оплаквания от граждани," казва в заключение д-р Иванова.

От "Четири лапи" са убедени, че единственият начин да се подобри качеството на работа на "Екоравновесие" е преструктуриране на общинското предприятие, назначаване за директор на опитен и реномиран ветеринарен лекар с дългогодишен практически опит и тясно сътрудничество с частните ветеринарни клиники и работещите неправителствени организации.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас "Четири лапи" е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. През пролетта на 2011 г. по време на едномесечна кампания екип на организацията успя да кастрира близо 250 кучета в северозападните ромски квартали в София. Всички проекти и кампании на "Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.