1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Четири лапи" стартира кампания за намаляване на бездомните кучета в община Велико Търново

"Четири лапи" стартира кампания за намаляване на бездомните кучета в община Велико Търново

Преминалите през клиниката четириноги ще могат да бъдат разпознати по сините пластмасови ушни марки

29 населени места в община Велико Търново ще бъдат обходени по график от екип на фондация "Четири лапи", който ще кастрира и обезпаразитява бездомните кучета. Международната организация за защита на животните, съвместно с общината, стартира двуседмична кампания за намаляване на скитащите четириноги, която ще обхване както всички села, така и градовете Дебелец и Килифарево.

Екипът на "Четири лапи" извърши подобна кампания преди три години, но само в рамките на град Велико Търново. Тогава бяха обработени 321 бездомни кучета, съобщи Явор Гечев от международната фондация, цитиран от Дарик. От 4000 животни през 2008 г., популацията на скитащите четириноги сега е намаляла до около 2000.

Всяко едно заловено куче се кастрира, ваксинира против бяс и обезпаразитява, поставя му се ушна маркировка и отново се връща на мястото, където е хванато. Манипулациите ще се извършват в мобилна амбулатория от 7 души специалисти. Преминалите през клиниката четириноги ще могат да бъдат разпознати по сините пластмасови ушни марки. След като приключи двуседмичната кампания по селата, местен екип ще продължи периодично да обработва бездомните кучета, обясни Явор Гечев.

Стопаните също могат да се възползват от възможността за безплатна кастрация на своите кучета, като те ще бъдат освободени от плащане на общинската такса "куче" в размер на 10 лв. годишно. Предвижда се обаче този данък да бъде завишен драстично, както и да се засили контролът върху домашните кучета, посочи Зорница Кънчева, началник на отдел "Опазване на околната среда". По думите й във Велико Търново периодично се появяват нови кучета, които идват именно от селата и се развъждат в града. Проблемът се дължи на изоставени четириноги, които след като се освободят от потомството си отново се прибират при стопаните си.

Над 25 акта са съставени от началото на годината на собственици на кучета, които не са регистрирали домашните си любимци в общината, каза още Кънчева. Глобите по закон са в размер от 50 до 500 лв., но обикновено се налага минималната санкция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.