1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Числеността на прилепите е нараснала над 40%

Числеността на прилепите е нараснала над 40%

Тенденцията отчита нов доклад на Европейската агенция за околната среда

Числеността на прилепите е нараснала над 40% за по-малко от едно десетилетие – в периода между 1993 г. и 2011 г. Този забележителен и обнадеждаващ ръст в популацията на крилатите бозайници се случва след тревожен спад на броя им в продължение на много години. Обратът в тази тенденция отчита нов доклад на Европейската агенция за околната среда (EEA), който беше публикуван в четвъртък и изследва състоянието на прилепните популации в редица страни в Европа.

Проучването е най-изчерпателното що се отнася до европейските тенденции в популацията конкретно на тези бозайници. В изследвато са включени 16 от 45-те вида на територията на континента. То е и първото, което обединява данни от десет съществуващи схеми за наблюдение в девет страни, като така изгражда прототип индикатор на демографските тенденции при прилепите в европейски мащаб. Геодезистите са преброили и каталогизирали прилепите, които спят зимен сън в 6 000 обекта в девет различни страни.

Като цяло тези видове са се увеличили с 43% в места за хибернация  между 1993 и 2011 г., като тази тенденция е относително стабилна от 2003 г. насам. "Изключително окуражаващо е да установим, че прилепните популации се увеличават след масивни исторически спадове", казва изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнинкс и коментира, че резултатите показват, че целенасочените политики за опазване на прилепите през последните години са били успешни.

В същото време много видове прилепи все още са застрашени и запазването на техните местообитания остава важен приоритет. Мониторингът на прилепите спомага да се разберат и по-мащабни промени в екосистемите, включително изменението на климата, тъй като прилепите са изключително чувствителни към промените в околната среда.

Популациите на европейските прилепи бяха намалели значително особено през втората половина на 20 век като до голяма степен това се дължеше на интензивното земеделие, на начинът, по който се използва земеделската земя, умишленото им убиване и унищожаване на убежищата им. Наред с числеността им, техните местообитания също бяха намалели, ограничени и деградирали. Освен това прилепите са били отравяни от токсични химикали като диелдрин (използван за покриви), с които е третирана за лечение дървесината.

Прилепите са животни, които  живеят дълго, но се възпроизвеждат по-бавно. Затова и околната среда или човешкият натиск могат да влияят лесно и бързо на популацията им. За сметка на това този вид животни се възстановява бавно. Поради тези причини прилепите все още трябва да се считат за уязвими, се отбелязва в доклада. Въпреки положителната тенденция, природозащитниците смятат, че сегашната популация продължава да е по-малка от времето преди резкия спад. Докладът обединява за първи път данните от Латвия, Унгария, Холандия, Австрия, Португалия, Словения, Словакия, Великобритания, Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.