1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чуждестранни компании се отказват да инвестират във възобновяеми енергийни източници у нас заради промените в закона

Чуждестранни компании се отказват да инвестират във възобновяеми енергийни източници у нас заради промените в закона

Това стана ясно на обществено обсъждане за определянето на преференциалните цени на електрическата енергия, произвеждана от ВЕИ

Чуждестранни компании се отказват да инвестират във възобновяеми енергийни източници у нас заради промените в закона. Това стана ясно на обществено обсъждане за определянето на преференциалните цени на електрическата енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде Агенция „Фокус”. Костадина Тодорова от Българска асоциация за устойчива енергия посочи, че няма данни за използването на цялата енергия от ВЕИ, с изключение на електроенергията. Тя е на мнение, че на малките централи трябва да им бъде изравнена цената на горивната компонента и тази за биомаса.

От фотоволтаичните дружества попитаха какво наложи за месец и половина цената за енергия от ВЕИ да бъде намалена с 30%, а освен това периодът на изкупуване да е намален с 20%. В тази ситуация, ние ще фалираме, смятат инвеститори от Корея. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев посочи, че по данни от 2007 г. досега почти двойно са паднали цените на фотоволтаиците. През март месец това не е било отчетено, заради тогава действащото законодателство. Семерджиев уточни, че всички действащи ВЕИ-централи запазват цените си отпреди влизането в сила на закона. Цените са обосновани чрез разходите, които са включени в проектите.

Японските инвеститори са много разочаровани от промените в закона, подчерта вторият секретар на Японското посолство у нас.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.