1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Да загасим светлините и отворим очи заради „Очите на Рила“

Да загасим светлините и отворим очи заради „Очите на Рила“

Броени дни остават до Часа на Земята

Броени дни остават до Часа на Земята – най-голямата световна инициатива на WWF. В 20:30 ч. в събота хиляди българи ще изразят съпричастността си, като изгасят символично осветлението за един час. Основните държавни институции, стотици общини и много бизнеси също се включват.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата“ е призивът тази година.

Очите на Рила – така са известни Седемте рилски езера, снимка от които можем да видим във всяко представяне на България и във всеки учебник по български за чужденци. Но този символ на нашата страна днес преживява трудни времена.

Кристално чистите в миналото езера са твърде чувствителни на вредно човешко влияние. Потвърждават го научните изследвания на състоянието на седемте високо-планински езера в Рила. Те са сред най-засегнатите природни обекти от климатичните промени (повишаването на средната температура на въздуха и водата), но и от струпването на прекалено много хора в тази част на планината. Двата фактора вече доведоха до заблатяване на няколко от езерата, запазили се чисти в продължение на векове. За да бъдат запазени Очите на Рила, са необходими спешни мерки за ограничаване на прекомерния човешки натиск, дължащ се и на неспазване закона.

Заради потъпкване на правилата, гарантиращи опазване на природата, страда и друга прекрасна българска планина – Пирин. Над 85 хиляди души от цял свят изразиха до момента подкрепата си за българския национален парк в кампанията на WWF.

Според учените, климатичните промени, които вече сериозно засягат крехките планински екосистеми, водят до намаляване на броя дни със сняг и увеличаване на сухите дни. Доклад на Министерството на околната среда и водите сочи, че при това положение под въпрос се поставя икономическата целесъобразност на развитието на зимните спортове в планините. “Дори при масирано производство на изкуствен сняг, много ски курорти ще разчитат на по-малко от 100 дни с подходящи зимни условия годишно, брой, който е всеобщо приет като праг на тяхната финансовата жизнеспособност.”, се казва в документа.

Да отворим очи за планетата означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия. Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.