1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дания предлага компромисно решение за отглеждането на ГМ култури в ЕС

Дания предлага компромисно решение за отглеждането на ГМ култури в ЕС

Биотехнологичните компании трябва да постигнат обща позиция за предложението

Биотехнологичните компании трябва да могат да отглеждат генетично модифицирани култури в някои страни от Европейския съюз, ако се съгласят да не ги продават в държави, които искат да ги забранят. Това се казва в чернова на предложение, изготвено от датски дипломати в ЕС, предаде "Ройтерс".

Компромисът има за цел да сложи край на застоя в преговорите между държавите членки за правилата, които да им позволят да решават поотделно забраната на отглеждането на ГМ култури. Това предложи Европейската комисия през 2010 г., но без да има особен напредък по въпроса досега.

"Работим по идеята. Има малцинство, което блокира предложенията за ГМО и се опитваме да направим всичко възможно, за да намерим решение и да постигнем споразумение между държавите членки", заяви говорител на датското председателство на ЕС, който обаче отказа да коментира подробности по предложението.

Според плана компаниите, които искат разрешение от ЕС да отглеждат ГМ култури, ще се споразумяват предварително да не продават продукта в държавите, които не желаят да го отглеждат. В замяна ще могат да отглеждат културите на всяко друго място в Европа, се казва в черновата.

Според източник от биотехнологичната индустрия компаниите трябва да постигнат обща позиция за предложението. Всякакъв напредък към одобрението на нови ГМ култури за отглеждане в Европа е добре дошъл, подчерта той. По думите му това е последният по-сериозен опит за задвижване на преговорите по въпроса, пише "Дневник".

Все още не е ясно дали датският компромис ще бъде достатъчен срещу съпротивата в някои страни, сред които и Франция. Париж вече заяви, че иска да подобри оценката на ЕС за риска от ГМ културите преди да обсъди плановете.

Други държави, включително Испания и Германия, изразиха опасенията си, че предложението ще доведе до разделяне на единния пазар като забрани на фермери в някои страни от ЕС да отглеждат ГМ култури, но ще позволи да друго да го правят.

В същото време малко вероятно е Великобритания да подкрепи част от датския компромисен вариант, според която някои държави ще могат да забранят отглеждането на този вид култури заради екологични причини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.