1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавите от ЕС ще трябва да намалят използването на тънки найлонови торбички за пазаруване

Държавите от ЕС ще трябва да намалят използването на тънки найлонови торбички за пазаруване

Всяка година в Европа се изхвърлят над 8 милиарда найлонови торбички, които причиняват огромни щети на околната среда

Европейската комисия прие днес, 4 ноември, предложение, според което държавите членки ще трябва да намалят използването на тънки найлонови торбички за пазаруване на своя територия, предаде пресслужбата на институцията.

Държавите от Европейския съюз могат да прилагат мерките, които смятат за най-подходящи, включително такси, национални цели за намаляване на употребата на този тип торбички или забрана при определени условия.

В повечето случаи тънките найлоновите торбички се използват само веднъж, но могат да останат в околната среда в продължение на стотици години, често под формата на вредни микроскопични частици, които са особено опасни за морските организми, отбелязва Еврокомисията.

От техническа гледна точка с предложението се изменя директива за опаковките и отпадъците от опаковки, като се добавят два нови елемента. Първо, от държавите членки се изисква да приемат мерки за намаляване на потреблението на найлонови торбички за пазаруване с дебелина под 50 микрона, тъй като те по-рядко се използват повторно в сравнение с торбичките с по-голяма дебелина и често се изхвърлят на неподходящи места.

Второ, тези мерки могат да включват използването на икономически инструменти, например такси, национални цели за намаляване на употребата на найлонови торбички и търговски ограничения при спазване на правилата за вътрешния пазар.

"Всяка година в Европа се изхвърлят над 8 милиарда найлонови торбички, които причиняват огромни щети на околната среда", каза еврокомисарят за околната среда Янез Поточник. Някои държави членки вече постигнаха отлични резултати по отношение на намаляването на употребата на найлонови торбички на своя територия. Ако и други последват примера им, можем да намалим настоящото общо потребление в Европейския съюз с до 80%", допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.