1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ден на отворените врати във варненския зоопарк

Ден на отворените врати във варненския зоопарк

Ръководството се стреми да допринесе за опазването на животинския свят и съхранението му за бъдещите поколения

Варненският зоопарк организира Ден на отворените врати днес. Това съобщи за радио „Фокус” директорът на зоопарка Иванка Стоянова. По този начин ръководството се стреми да допринесе за опазването на животинския свят и съхранението му за бъдещите поколения.

Много години преди новата ера са създадени първите зоологически градини. Някои от тях в Азия и в Африка датират от второто хилядолетие преди новата ера. През 1150 година преди новата ера китайският император Вен - Ванг построил голяма и красива зоологическа градина – нарекли я Парк на мъдростта. Там са отглеждани много бозайници, птици, костенурки и риби. За рождена дата на първата в България зоологическа градина се смята 1887 година, когато цар Фердинанд дава нареждане на подходящи места в парка около двореца да се построят клетки на животни.

Началото на варненския зоопарк е поставено на 30 април през 1961 година. Проектът на по-голямата част от клетките е на Бистра Маркова. Голяма е заслугата и на тогавашния кмет на града Николай Бояджиев, по чиято идея е създадено и гълъбовото ято пред фонтана на площад Независимост във Варна.

Първите заселници на новия зоопарк са мечокът Максим, подарен от моряците на ескадрен миноносец „Георги Димитров” през 1956 година, благородният елен Лонгос. Езерата са населени с розови пеликани до 1973 - 1974 година. Получени са животни от зоологическата градина в София и от зоопарковете в чужбина – кенгуру, лами, пантери, пингвини, лебеди и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.