1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутатите от парламентарната комисия по земеделие подкрепиха ветото на президента върху Закона за горите

Депутатите от парламентарната комисия по земеделие подкрепиха ветото на президента върху Закона за горите

Необходимо е да бъде изготвена цялостна стратегия за развитие на туризма и спорта

Депутатите от парламентарната комисия по земеделие подкрепиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите. Комисията ще предложи на Народното събрание също да подкрепи ветото, което означава, че процедурата по подготовката на промените в нормативния акт се връща в началната си точка.

Депутатите от земеделската комисия се обединиха около мнението, че ветото дава възможност да се гласуват поправки в Закона за горите при провеждането на обществен дебат и при постигането на пълен консенсус от страна на гражданското общество, екологичните организации и бизнеса.

Група депутати отбелязаха, че не е редно със Закона за горите да се решават проблеми на туристическия сектор, а е необходимо да бъде изготвена цялостна стратегия за развитие на туризма и спорта, пише investor.bg.

Свилен Овчаров, юрист на организацията „За да остане природа в България“, призова законотворците ако ще създават улеснения за инвеститори, те да бъдат за всички, а не за определен кръг от тях. Овчаров обясни, че в такава ситуация е необходимо да се изпрати уведомление до ЕК, че се подготвя схема за секторна държавна помощ, преди да се подновят дебатите.

Междувременно на заседанието се проведе спор за правомощията на комисията по земеделие да обсъжда върнатия закон преди промените да са дискутирани в пленарна зала. Председателят на комисията Десислава Танева обясни, че заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов е разпоредил комисията да се произнесе преди ветото да влезе за обсъждане от всички депутати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.