1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутатите ще започнат работа с обсъждането на три проекта за промени в Закона за горите

Депутатите ще започнат работа с обсъждането на три проекта за промени в Закона за горите

Председателят на парламента Цецка Цачева ще представи становище на юристи по конституционно право

Депутатите ще започнат работа с обсъждането на три проекта за промени в Закона за горите. От Коалиция за България настояваха темата да отпадне от програмата с мотива, че законът вече е гледан три пъти в зала и повторното му обсъждане е процедурно незаконно.

Председателят на парламента Цецка Цачева обеща преди обсъждането днес да представи пред депутатите становище на юристи по конституционно право.

Единият от законопроектите е на ГЕРБ, внесен след президентското вето. Според новите текстове, гласувани в комисията по земеделие, съществуващите лифтове ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под тях да се изключва от горския фонд.

Друга важна промяна в преработения закон е, че изработването на горскостопанските планове на частни гори до 2 хектара ще е за сметка на държавния бюджет.

Поправка предложиха и от ДСБ - собствениците на лифтове и други съоръжения за спорт и туризъм, чиито обекти се намират в защитени територии, да се задължат да осигуряват достъп на гражданите до съответните туристически места. От партията предлагат, ако собственикът не изпълнява задълженията си, общината да поеме временно управлението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.