1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десетки хиляди декари са неправомерно възстановените земеделски земи в чашките на язовирите

Десетки хиляди декари са неправомерно възстановените земеделски земи в чашките на язовирите

Това обясни председателят на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов

"За мен лично има десетки хиляди декари неправомерно възстановени земеделски земи в чашките на язовирите". Това обясни председателят на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов по време на пресконференция при тръбопровод "Красен" край Русе. 

Харизанов допълни, че за активите на дружеството в момента се прави одит за 2011 година и когато това се случи, ще стане публичен, пише БТА.

Активите ще нараснат с паспортизацията на язовирите, която се прави в момента. През 90-те години са били възстановени земи до котата на водата, която е била към настоящия момент, обясни експертът.

"Язовирът е изключително сложно хидротехническо съоръжение и то е предвидено да поеме огромни обеми вода и има максимална водна точка. Земи обаче са били връщaни на хората много ниско долу - при водата", каза Харизанов.

Законът тълкува това неправомерно възстановяване на земя в чашата на язовира като т.нар. "фактическа грешка". Тя може да бъде коригирана, след което по чл. 11 от Закона за земеделските земи собствениците биват обезщетени със земя от същата категория в землището на същото населено място от съответната областна дирекция по земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.