1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Деца се включват в мониторинга за състоянието на Бургаските езера

Деца се включват в мониторинга за състоянието на Бургаските езера

Снимка:

Наблюденията се провеждат от Българско дружество за защита на птиците

Ученици участват в наблюденията на състоянието на Бургаските езера, провеждани от Българско дружество за защита на птиците. Децата, които се включват в мониторинга, са победители в състезанието за птиците, което се проведе в началото на юни. От тогава до сега младежите са били част от екипа, следящ промените в числеността и видовете в езерата, три пъти. Според специалистите петте деца имат голям интерес към крилатите обитатели на езерата и знанията, които са показали на теория по време на състезанието умело прилагат и на практика.

Включването на ученици в различни събития от живота на Българско дружество за защита на птиците вече дава своите резултати. Днес много от тях са едни от най-активните доброволци на дружеството, а други са част от екипите, работещи в страната за опазването на видове и местообитания. Това е един от доказаните вече пътища за надграждане на капацитета на гражданската организация и обучението на специалисти.

През последните три години БДЗП дава шанс и на ученици да се включат в традиционната природозащитна бригада, провеждана на Атанасовско езеро. С подкрепата и изричното разрешение на родителите лицата под 18 години могат да станат част от събитието и да участват в различни практични консервационни дейности, провеждани за езерата. Така ще бъде и при предстоящата бригада в края на август тази година.

Мониторингът на Бургаските езера и природозащитна бригада „Атанасовско езеро” се организират и провеждат от Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.