1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Девет европейски страни се обявиха в подкрепа на екозаконите в Европейския съюз

Девет европейски страни се обявиха в подкрепа на екозаконите в Европейския съюз

Снимка:

Ще се присъедини ли България към тази група?

Девет европейски страни изискаха по категоричен начин от Европейската комисия (ЕК) да запази силни Директивите за птиците и за местообитанията, въз основа на които съществува европейската екомрежа Натура 2000. През тази седмица министрите на околната среда на Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Хърватия, Люксембург и Словения изпратиха съвместно писмо до европейския комисар по околната среда Кармену Вела и първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Те настояват Директивите за птиците и за местообитанията да не бъдат променяни, а усилията да бъдат насочени към по-доброто им прилагане. В четвъртък същата позиция беше изразена и от представители на седемте най-големи политически групи в Европейския парламент.

„Европейският съюз е далеч от изпълнението на целите си за 2020 г. Убедени сме, че основният проблем не е законодателството, а по-скоро неговото прилагане. Ето защо се противопоставяме на възможната ревизия на директивите. Промяната им би застрашила цялостно изпълнението на Стратегията за биоразнообразието и би положила началото на дълъг период на правна несигурност, както и на възможност за отслабване на законодателството“, се казва в писмото на министрите.

„Това е исторически момент, който ясно показва, че държавите-членки, както и Европейският парламент смятат за жизненоважно опазването на европейското екозаконодателство – коментира Женвиев Понс-Деладриер, директор на Европейския политически офис на WWF, която обсъди запазването на Натура 2000 с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева по-рано този месец. – Трябва да бъде пресечен всеки опит за промяна на един правен инструмент, доказал своята ефективност, когато се прилага и финансира правилно” – заяви Деладриер.

„Едва ли има нещо по-логично от това България да подкрепи призива на деветте страни-членки. Сред тях са държавите с най-голям процент територии в Натура 2000 – припомня Катерина Раковска, експерт „Защитени територии” във WWF България. – Натура 2000 обхваща близо 34% от територията на България, което ни поставя на второ място в Европа по обхват на екомрежата след Словения, следователно ние сме сред най-заинтересованите от запазването и доброто ѝ функциониране.“

„Натура 2000 е един от малкото всепризнати, работещи, наднационални инструменти за природозащита в света – коментира Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. – Екомрежата е едно от големите постижения на Европейския съюз, което дава възможности за трансгранично опазване на гори, реки, растителни и животински видове и така осигурява ресурси и здравословна околна среда за общността на европейските държави. Този модел е шанс за Европа и възможност за останалата част от света и е много важно да бъде подкрепен и развит” – подчертава Кавръкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.