1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дирекция „Национален парк Пирин” отпразнува 60-годишнината от създаването на защитената територия

Дирекция „Национален парк Пирин” отпразнува 60-годишнината от създаването на защитената територия

Церемонията вчера започна с едноминутно мълчание и отдаване на почит на загиналия граничен полицай, загубил живота си по време на изпълнение на служебните си задължения

С тържествена церемония Дирекция „Национален парк Пирин” отпразнува 60-годишнината от създаването на защитената територия.

Церемонията вчера започна с едноминутно мълчание и отдаване на почит на загиналия граничен полицай, загубил живота си по време на изпълнение на служебните си задължения.

Присъстващите на събитието бяха поздравени от Мартин Лазаров – и.д. директор на дирекция „Национален парк Пирин”, Мирослав Калугеров – директор на дирекция „Национална служба за защита на природата” към Министерството на околната среда и водите, Николай Шушков – областен управител на област с административен център Благоевград, и Стойчо Баненски – заместник кмет на община Банско.

Мирослав Калугеров прочете поздравителен адрес към присъстващите на церемонията от името на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. В него тя отбелязва заслугата, която имат всички служители на дирекцията на парка през годините, за опазването на природното богатство. Министърът им благодари за това, че приемат всекидневната си работа като лична кауза за съхранението на екосистемите в парка.

Церемонията продължи с връчване на плакети за основен принос и вложени неимоверни усилия и любов в работата на бивши директори на националния парк –  Константин Икономов (директор на Д „НП Пирин” в периода 1979-1995); Георги Грънчаров (директор на Д „НП Пирин” в периода 2002-2010); Валери Мечев (директор на Д „НП Пирин” в периода 2011-2013 и 2022 г.) и Росен Баненски (директор на Д „НП Пирин” в периода 2013-2022 г.).

пирин

Наградени за принос и в знак на благодарност за успешната съвместна дейност бяха и представители на Регионалната дирекция по горите – Благоевград, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи – Благоевград, и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Грамоти и награди получиха и участниците в конкурсите, посветени на 60-годишнината от създаването на НП „Пирин” – фотоконкурса „Пирин през моя обектив” и конкурса за рисунка „През девет планини в десета”.

парк-пирин-празник

Присъстващите чуха изпълнение на детски хор на Начално училище „Паисий Хилендарски” с ръководител Марин Бърдарев, а служителите на парка Янко Стойков и Димитър Кехайов представиха изпълнение на гайда и автентичен кукерски костюм. Премиерно беше излъчен и филм за биоразнообразието на Национален парк „Пирин”, специално подготвен за настоящото събитие, с режисьор Иван Узунов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.