1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дишаме най-мръсния въздух в Европа

Дишаме най-мръсния въздух в Европа

В София често пъти замърсяването надминава здравните норми четири пъти

Българите дишат най-мръсния въздух в Европа. Това признание е записано в стратегия за опазване на околната среда до 2018 г., която е изготвена от екоминистерството.

Предстои документът да бъде одобрен от правителството следващата седмица.

Всеки българин вдишва на година над 55 микрограма от канцерогенните фини прахови частици, пише още в документа. На следващото място по замърсяване в ЕС с такъв прах е Румъния с 52 микрограма.

Средното за ЕС пък е 30 микрограма на човек на година.

Фините прахови частици се образуват от топлоцентралите и транспорта, обясниха експерти от екоминистерството. Непочистените улици също помагат за замърсяването.

Вдишването им води до проблеми с дихателните пътища, астми при малки деца и дори до белодробен рак. Замърсяването е характерно за зимните месеци, когато прахът се задържа близо до земната повърхност.

София е най-пострадала от замърсяване с фин прах в България. Столичани вдишват пределно допустимата годишна концентрация фин прах само за месец и половина.

Често пъти замърсяването в столицата надминава здравните норми четири пъти. Бързо преминаване на товарните автомобили и обществения транспорт към стандартите Евро 5 и 6, за да се намали замърсяването, предлага екоминистерството в стратегията си.

Предвижда се и намаляване на вредните вещества, които могат да съдържат горивата. В момента обаче липсва желание в институциите за бързи мерки в тази насока, са констатирали от екоминистерството./netinfo.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.