1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дискусионен форум за управление на „Натура 2000” се провежда в Белоградчик

Дискусионен форум за управление на „Натура 2000” се провежда в Белоградчик

Две зони по Натура 2000 са обособени върху територията на Западна Стара планина

Първата среща на обществен дискусионен форум Управление на „Натура 2000” се провежда в Белоградчик, предаде радио “Фокус”.  Във форумът участват неправителствени организации, представители на бизнеса и земеделието, туризма и спорта, занаяти, образование, културни институции, общинска администрация, експерти и медии.

Събитито се организира от Българското дружество за защита на птиците „Бърдлайф-България”, Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа, клон България, в партньорство с Община Белоградчик. Две зони по Натура 2000 са обособени върху територията на Западна Стара планина, които до голяма степен се препокриват с обща площ 336 536 хектара, защитени зони за опазване на дивите птици Западен Балкан и защитени зони за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна Западна Стара планина и Предбалкан. В тези зони са определени 38 типа местообитания. Преобладават различни типове букови гори. На територията на природния комплекс се срещат 12 вида бозайници, като сред тях се срещат кафявата мечка, европейски вълци, както и 12 вида прилепи. Срещат се още 12 вида земноводни, 3 вида влечуги, 7 вида риби и 18 вида безгръбначни и 5 вида растения. Още 96 вида растения се срещат в Западна Стара планина и Предбалкана. В него се намират два резервата „Горна курия” и „Чупрене” и една защитена местност „Копрен – Студено буче”, както и природната забележителност „Белоградчишки скали”. „Натура 2000” цели създаване на условия хората да опазват природата и да участват в управлението на защитените зони. Проектът е един от начините за финансиране от Европейския съюз. След изясняване на целите, форумът ще продължи, предстои дискусия и обобщаване на резултатите от срещата.

Натура 2000 е общоевропейска мрежа, съставена от защитени територии, целяща да осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие.  Местата, попадащи в екологичната мрежа се определят в съответствие с две основни за опазването на околната среда Директиви на Европейския съюз – Директива 92/43/ЕЕС  за запазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна (наричана накратко Директива за хабитатите) и Директива 79/409/ЕЕС  съхранение на дивите птици (наричана накратко Директива за птиците).  Основните изисквания на двете директиви са отразени в българското законодателство чрез Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), приет от Народното Събрание през август, 2002. Съгласно него в страната се обявяват защитени зони като част от националната екологична мрежа. Това са места от територията и акваторията на страната, които отговарят на изискванията за наличие на важни за биологичното разнообразие растителни и животински видове, и типове природни местообитания, включени в Приложенията на Директивата за хабитатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.