1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дивечовите популации у нас постепенно нарастват

Дивечовите популации у нас постепенно нарастват

Пролетната таксация за 2012 г. беше приета на провелия се Ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите

Пролетната таксация за 2012 г., за състоянието на дивечовите запаси в България, беше приета на провелия се Ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), съобщиха от агенцията.

Анализът на резултатите показва, че при едрия дивеч във всички ловностопански райони, дивечовите популации постепенно нарастват. В определен срок бяха проведени съвместни регионални съвещания, относно организацията, сроковете и методите за таксиране на дивеча с представители на ловни сдружения и на юридически лица, с които има договори за стопанисване на дивеча. Във всички ловностопански райони беше спазено изискването за едновременно провеждане на таксация в съседни ловностопански райони и същата беше извършена в присъствието и под контрола на служители на Държавни горски и ловни стопанства и Регионалните дирекции по горите (РДГ).

Данните от проведената таксация показват, че общата численост на благородния елен възлиза на над 21 000 бр. В сравнение с миналата година увеличението е с 1%. По-голям ръст на запасите има в района на дейност на РДГ – Шумен, където тенденцията от предходните години за увеличаване на запаса се запазва. Като цяло половото съотношение на този вид дивеч в държавните ловностопански райони е 1:1,5 в полза на женските екземпляри. При елена лопатар увеличението е с 4,5% за тази година и общата му численост възлиза на над 6 500 екземпляра.

И при този вид дивеч женските имат превес. Запасът от сърна в страната е над 87 700 бр. За тази година увеличението е 2 072 бр. повече или 2,4 на сто. Дивата свиня наброява близо 80 000 бр. И при този вид дивеч се констатира повишаване на запаса, който е в рамките на допустимия за страната. Увеличението е с 3,6% спрямо 2011 г. Броят на муфлоните е 4 595 бр., което е с 3,7% по-малко в сравнение с 2011 г. Данните показват, че с близо 1% са се увеличили глухарите през тази година. Като цяло общата численост във всички ловностопански райони сочи относително стабилизиране на запаса. Зубрите наброяват 25 бр. Увеличението в сравнение с миналата година е с 6 бр. Този вид дивеч се стопанисва единствено в района на Държавно ловно стопанство - Воден. Само в района на Държавно ловно стопанство – Витиня се срещат тибетски якове. Числеността им е 18 броя, същата като през 2011 г.

Въпреки тежката и продължителна зима, популацията от дребен дивеч показва бавен, но стабилен растеж, особено в районите, стопанисвани от ловните дружинки. Този факт се дължи на ежегодното разселване на фермено произведени птици. Най-голямо увеличение се наблюдава при фазана – с 8,5 на сто. При яребицата и кеклика ръст има над 2%. Запасите от фазан, яребица и кеклик са съответно: 139 577 бр., 309 404 бр. и 22 860 бр.

При хищниците се наблюдава също тенденция на увеличаване. Към април 2012 г. броят на вълците е 2 240 бр., което със 7,5% повече, от колкото през 2011 г. Броят на чакалите е 41 345. В сравнение с миналата година увеличението им е с 2 002 бр., което е сравнително малко спрямо предходни години. Единствено при лисицата се наблюдава спад от 2,7%.

Като цяло здравословният статус на дивеча в България е добър. И през 2012 г. усилията са насочени главно в борбата с бракониерството във всичките му форми. Продължава и работата по достигане на допустимите запаси. Селекцията в популациите също е сред основните задачи за тази година, тъй като тя се явява основна предпоставка за добиване на качествени трофеи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.