1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Международният ден на биологичното разнообразие

Днес е Международният ден на биологичното разнообразие

Мотото на честването за 2013 г. е "Вода и биоразнообразие"

Днес е Международният ден на биологичното разнообразие, а мотото на честването за 2013 г. е "Вода и биоразнообразие". Отбелязването на този ден е в рамките на обявеното от ООН Десетилетие на биологичното разнообразие 2011 – 2020.

С честването тази година се дава възможност на страните членки на Конвенцията по биологично разнообразие, да предоставят повече информация на обществеността за състоянието на водата и водните ресурси, както и за предприемане на активни действия за опазването им. У нас в ролята на информатор на гражданите ще бъде българската фондация "Биоразнообразие", която кани в 18:30 ч. днес в зала 163 на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" всички, които се вълнуват от темата. Директорът на фондацията Румяна Иванова ще разкаже за "Биоразнообразието или чудото, наречено живот". По темата ще се включи и екипът на фондацията – Петко Цветков, Елица Иванова, Росен Василев, Дияна Костовска, Мартина Колева, Петя Шереметева, Петър Тодоров, Десислава Живкова, Йорданка Динева.

Заедно те ще обявят началото на кампанията за събиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразието. Накрая на празник като на празник - ще има бяло вино и ягоди.

Биологичното разнообразие е естественото състояние на природата, което трябва да опазим, за да имаме устойчива среда, в която да можем и ние да съществуваме. Биоразнообразието и екосистемите имат важна роля в осигуряването на чиста вода, което на практика значи и предпоставка към устойчиво развитие.

Водата от своя страна е от екзистенциално значение за живота на нашата планета, защото няма живо същество, което да може да оцелее без нея. От водата зависи също и човешкото здраве и опазването на околната среда. Тя поддържа целия живот. Екосистемите, но най-вече горите и влажните зони, гарантират, че чистата вода е на разположение и за човешките общности, а пък вода е част от всички екосистемни услуги. Влажните зони например намаляват рисковете от наводнения. Възстановяването на почвите намалява ерозията и замърсяването и увеличава вода за напояване на различни култури. Защитените територии подпомагат осигуряването на питейна вода за града.

Повече информация може да намерите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.