1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Международният ден за опазване на лешоядите

Днес е Международният ден за опазване на лешоядите

Тази година са отчетени рекорден за България брой белоглави лешояди – 56 двойки с 35 отгледани малки

За трета поредна година на 3-ти септември се отбелязва Международният ден за опазване на лешоядите. Целта на инициативата е да се повиши информираността за лешоядите сред широката аудитория и да се даде повече публичност на нуждата от тяхното опазване, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

На този ден сред местни хора от Източните Родопи БДЗП ще връчи грамоти за принос в опазването на лешоядите. Ще бъдат извършени и дейности за популяризиране на опазването им сред животновъди и ловци. Посветена на лешоядите, изложбената зала в Природозащитния център на БДЗП "Източни Родопи" в Маджарово ще бъде отворена за посетители. Всеки гост ще има възможността и да ги наблюдава на живо със зрителна тръба.

Експерти от Дирекциите на природните паркове "Врачански Балкан" и "Сините камъни" към Изпълнителната агенция по горите пък ще отбележат деня на лешоядите, като освободят от адаптационните им клетки представители на вида белоглав лешояд. Ще бъдат освободени и двайсетте ушати сови, настанени преди седмица в адаптационните волиери, изградени от експертите на Дирекцията на Природен парк "Българка".

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес в страната ни са оцелели само белоглавият и египетският. Основните заплахи за тази група птици са различни видове отравяния, опасната за птиците електропреносна мрежа и отстрелът.

Тази година са отчетени рекорден за България брой белоглави лешояди – 56 двойки с 35 отгледани малки. Египетските лешояди запазват стабилна численост от 32 двойки, но популацията в Северна България, където са останали само 8 двойки, е изключително застрашена.

Лешоядите са екологично важна група птици, заемаща върха на хранителната пирамида. Те имат пряка роля за поддържането на баланса в природата. В местата, където лешоядите са били многобройни, но са претърпели бързо и катастрофално намаление (напр. Индия, Западна Африка), се наблюдава бум в числеността на скитащите кучета и други наземни хищници. Това води до нарушаване на биологичното равновесие и опасност за хората (напр. пренасяне на болести като бяс). Във все по-урбанизирания ни свят местообитанията на лешоядите намаляват. Някои видове от тези птици вече са застрашени от изчезване. Активната държавна ангажираност за опазването на лешоядите е необходимо бъдещо условие за опазването им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.