1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Световен ден на околната среда

Днес е Световен ден на околната среда

Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха", е апел за общи действия

Над 50 инициативи за отбелязване на Световния ден на околната среда днес, 5 юни организират Министерство на околната среда и водите и неговите структури в страната. Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.

„Замърсяване на въздуха" - Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха е темата на Световния ден на околната среда за 2019 г. Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха", е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време. Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.

В подкрепа на провежданата целенасочена политика за намаляване замърсяването на въздуха Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и нейните структури ще отбележат Деня с над 50 инициативи в цялата страна (можете да  ги видите ТУК).

Централното събитие ще е на 5 юни в София.  МОСВ, съвместно със Столична община организира празник и изложение „Иновации за качество на въздуха", на което български компании ще представят своите иновативни решения.  Празникът ще бъде съпътстван от концерт, викторина и други прояви, чрез които да привлечем вниманието на гражданите и на младите хора за стимулиране на отговорно поведение и ангажиране с обществено значимата кауза. Събитието ще бъде съпътствано се концерт с участие на известни изпълнители и детски ансамбли от Националния дворец на децата. Участниците ще бъдат приветствани от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Предвижда се събитието да се проведе днес, 5 юни (сряда) в парк-градина „Централна баня" в центъра на столицата, в непосредствена близост до сградата на Министерство на околната среда и водите от 14 до 17 часа.

Какво можем да направим?

Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки от нас да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. И не е нужно да чакаме до 5 юни, за да предприемем действия.

Ето няколко идеи:

  • Изключи светлините и електроуредите, които не използваш.
  • Провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.
  • Не изгаряй отпадък - това директно допринася за замърсяването на въздуха.
  • Използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша.
  • Премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита.
  • Изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение.
  • Компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци.
  • Използвай не-токсични бои.

Повече информация за инициативата в световен мащаб можете да намерите на адрес: https://www.worldenvironmentday.global/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.