1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес министър Нона Караджова ще открие семинар за управление на био-отпадъците

Днес министър Нона Караджова ще открие семинар за управление на био-отпадъците

Снимка:

Проектът се изпълнява от Дружество "КЕ&Б и УВ&П" съвместно с МОСВ

Днес министър Нона Караджова ще открие семинар на тема "Разработване на национален подход за управлението на био-отпадъците в България" в рамките на проект "Разработване на нормативната уредба за управление на био-отпадъците и създаване на система за осигуряване на качеството на компоста и национална организация за осигуряване на качеството на компоста", съобщиха от МОСВ.

Проектът се изпълнява от Дружество "КЕ&Б и УВ&П" съвместно с МОСВ, дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите". В рамките на този проект се разработва нормативна уредба за управление на био-отпадъците на национално ниво. Разпоредбите трябва да улеснят прилагането на рамковото законодателство на ЕС по управление на отпадъците в страната, като определят основните отговорности на общините и заинтересованите страни, ангажирани в процеса на управление на био-отпадъците.

За увеличаване на количествата рециклирани и оползотворени био-отпадъци ще бъде разработен цялостен подход за управлението им, който включва: създаване на модел за разделно събиране на био-отпадъците и осигуряване на чисти суровини за получаване на висококачествен компост; въвеждане на минимални изисквания към техниките и технологиите за компостиране и за гарантиране използването на най-добрите практики; регламентиране на изискванията към компоста (крайния продукт, получен при третирането на био-отпадъците). В рамките на проекта ще бъде разработен и проект на административна система за осигуряване на качеството на крайния продукт.

На семинара ще бъдат обсъдени ключови въпроси от управлението на биоразградимите отпадъци, опазването на почвите и промените в климата, предизвикателствата пред страните членки, както и добрите практики в страните от Европейския съюз. Участие ще вземат представители от България, Австрия, Германия, Италия и Обединеното Кралство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.