1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дните стават по-дълги

Дните стават по-дълги

Причината - глобалното затопляне

 

Промените в климата ще удължат дните в бъдеще. Земната атмосфера има голяма роля за контролиране на въртенето на планетата ни. Със смяната на сезоните високите ветрове се променят и добавят или намаляват милисекунди към дните всяка година.

Елфрун Леман от Свободния университет в Берлин и негови колеги сравниха моделите на ветровете за периода от 1982 г. до 2000 г. с компютърна прогноза за условията от 2071 г. до 2100 г. Те установиха, че дните ще се удължат средно с милисекунда, ако въглеродният двуокис бъде двойно повече в сравнение с периода преди Промишлената революция. Най-голям принос за това ще има явлението Ел Ниньо в Тихия океан.

"След 2050 г. Ел Ниньо ще се засили - казва Леман - Ел Ниньо увеличава движението на въздуха в горната тропосфера".

От 1982 г. до 2000 г. е имало три силни феномена Ел Ниньо. За 21 век прогнозите предвиждат около 50 Ел Ниньо. Всяко от тях може да забави достатъчно въртенето на Земята, за да се увеличи деня с милисекунда. Ефектът обикновено не се натрупва и изчезва с охлаждането на тихоокеанските води край Екватора. Глобалното затопляне обаче ще увеличи и температурата на повърхностните води. Така Ел Ниньо ще има по-често. С надигането на топлия и влажен въздух от водата, се засилват ветровете на височина между 22 и 50 км. Земята реагира като леко забавя въртенето си.

"Земята е затворена система, така че ако нещо се промени в една част, друго трябва да компенсира - каза Джийн Дики от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. - Това са малки промени, няма да се наложи да пренагласяме часовниците си".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.