1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2016 година България трябва да рециклира 25% от битовите си отпадъци

До 2016 година България трябва да рециклира 25% от битовите си отпадъци

Снимка:

За черните и цветни метали проектозаконът предвижда нови разпоредби и контролни механизми

До 2016 година България трябва да рециклира 25 процента от битовите си отпадъци, а до 2018-а – 40 на сто, за да се постигне крайната цел до 2020 г., когато трябва да се оползотворява половината количество битови отпадъци у нас. Това са част от целите на новия проектозакон за управление на отпадъците, който екоминистърът Нона Караджова представи на дискусия в Народното събрание. До 2020 г. страната трябва да намали със 70 на сто и строителните си отпадъци. България е на последно място по рециклиране и на първо по депониране, припомни още Караджова.

В проекта на закон се предвиждат много по-строги мерки и засилен контрол върху търговците, както и ограничаване на броя на площадките за събирането на такива метали.

За черните и цветни метали проектозаконът предвижда нови разпоредби и контролни механизми. Според Караджова търговската дейност с черни и цветни метали води до големи загуби, заради това се планира въвеждане на разрешителен режим за тези дейности и банкова гаранция за площадките. Разплащането по сделките ще става по безкасов път.

Председателят на Камарата по машиностроене Илия Келешев пък се противопостави на предложението търговците на скрап да плащат 550 хил. лв. безсрочна гаранция. По думите му това са 500 000 или 600 000 лв. оборот годишно, което е нереалистично. От МОСВ обаче предвиждат между първо и второ четене на проектозакона да предложат намаляване на банковите гаранции с от 5 до 10 пъти.

Васил Яначков от федерация Металици към КНСБ пък заяви, че не е ясно как ще се отразят промените по отношение на заетостта и доходите. Според него ще се закрият много работни площадки в страната, работещите в тях, макар и неофициално, ще останат без доходи.

Караджова заяви, че голяма част от тези работници нямат договори, не са регистрирани в НОИ, фирмите не плащат данъци и работят в сивия сектор.

Зам.-минстърът на околната среда Евдокия Манева отчете, че само ЧЕЗ имат над 2,5 мллн. лв. загуби от кражбите на кабели. По думите й, щетите са огромни, а проверки са показали, че има само 3 легални леярни. Все пак ако се появят разумни предложения, които могат да се вземат предвид, те могат и да влязат в законопроекта, каза още тя.

Срещу промените в закона, регламентиращи търговията с черни и цветни метали се обявиха и от гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали. В отговор екоминистърът Нона Караджова заяви, че ако зависи от нея, тя би предложила пунктове да има само на пристанищата и металургичните комбинати. По думите й домакинствата изхвърлят основно електрическо оборудване, дребни метали и металните отпадъци от опаковки.

Общините в България се притесняват от социалната непоносимост на разходите, до която ще доведат част от нововъведенията в проекта на закона за управление на отпадъците. Това каза изпълнителният директор на националното сдружение на общините у нас Гинка Чавдарова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.