1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2020 година България трябва да рециклира минимум половината от битовите отпадъци

До 2020 година България трябва да рециклира минимум половината от битовите отпадъци

Това решиха депутатите при второто четене на Закона за управление на отпадъците

Към 2020 година България трябва да рециклира минимум половината от битовите отпадъци. Това решиха депутатите при второто четене на Закона за управление на отпадъците. С приетите промени се очаква да намалеят кражбите на черни и цветни метали и изкупуването им да бъде контролирано по-добре, информира БНР.

С промените в закона депутатите приеха да се изнесе търговската дейност на площадки извън жилищните зони и населените места и съобразяването им с изискванията за опазване на здравето и околната среда. Така дейностите по съхраняване и третиране на отпадъци от метални опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, негодни акумулатори и батерии ще се извършват само на площадки, разположени на територии, определени с устройствени планове.

Намалява се и броят на действащите към момента площадки за рециклиране на отпадъци, които са над 2400. Въвежда се и изискването за осигуряване на постоянно видеонаблюдение за всяка площадка с търговска дейност.

Решено бе заварените регионални сдружения и споразуменията, създадени по реда за отменения Закон за управление на отпадъците преди 23 май 2010 година, да се прекратят до 31 декември на 2014 година. Ако общините изберат да запазят заварените регионални сдружения до края на 2014 година, те могат да получават финансиране на проекти в областта на управление на отпадъците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.