1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2030 година електричеството в Австрия ще идва изцяло от възобновяеми енергийни източници

До 2030 година електричеството в Австрия ще идва изцяло от възобновяеми енергийни източници

През следващите 12 години страната постепенно ще спре използването на изкопаеми енергоносители

До 2030 година електричеството в Австрия ще идва изцяло от възобновяеми енергийни източници. За това се договориха Австрийската народна партия и Партията на свободата, които в момента водят преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Черно-синята коалиция, наричана така заради цветовете на двете формации, иска да превърне Австрия в модел за подражание по отношение на екотехнологиите. Националната стратегия за климата и енергетиката, представена от двете партии във Виена, включва като основна точка възобновяемите енергийни източници. До 2020 година вредните емисии на страната трябва да бъдат намалени с 16 процента спрямо стойностите от 2005-та. Според предписанията на Европейския съюз до 2030 година Австрия трябва да свие емисиите си с 36 на сто.

През следващите 12 години страната постепенно ще спре използването на изкопаеми енергоносители, се казва в стратегията. Домакинствата и общините ще получават финансова подкрепа за топлинна изолация на сградите. Бъдещите коалиционни партньори ще разработят и инструменти, с които да улеснят инвестициите в екоенергетиката.

В областта на обществения транспорт е предвидено преминаването на електричество или алтернативни двигатели, задвижвани с природен газ и други горива с по-малко вредни емисии. В обозримо бъдеще въглищата и атомната енергия ще престанат да се използват, се посочва още в стратегията. В рамките на Европейския съюз Австрия ще настоява за финансова подкрепа за държавите, които се отказват от ядрените си централи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.