1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2100 г. 50% от глетчерите ще изчезнат

До 2100 г. 50% от глетчерите ще изчезнат

Това ще доведе до катастрофални последствия, предупреждават експертите

До 2100 година половината ледници на Земята ще изчезнат, дори ако глобалното затопляне се ограничи на градус и половина спрямо прединдустриалната епоха. За това предупреждават учени от университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг.
 
В момента на планетата има около 215 000 глетчери, а обхванатите в изследването са изцяло планински, т.е. без ледовете на остров Гренландия и на Антарктида. Авторите на изследването изтъкват, че с нови методи на изчисление са в състояние много точно да прогнозират кога и колко от масата на ледниците ще се стопи. 
glacier-iceland
 
Глетчерите представляват най-вече замръзнал сняг, който бавно се свлича от планините към долините и тяхното топене е в пряка връзка с покачването на средната температура. Ако то е с 2 градуса, колкото е заложено в Парижкото споразумение, има голяма вероятност 70 процента от ледниците под един квадратен километър площ да изчезнат. От тези с площ между 1 и 10 квадратни километра напълно ще се стопят около 20 на сто.
 
От обещанията за опазване на климата, направени на климатичната конференция в Глазгоу през 2021, въз основа на които до края на века се очаква затопляне с 2,7 градуса, учените прогнозират, че ще изчезнат всички глетчери в Алпите, западна Канада, Съединените щати и Нова Зеландия. При затопляне с 4 градуса ще се стопят 83% от всички глетчери по света. 
Това ще доведе до катастрофални последствия, предупреждават експертите. Покачване на морското равнище, наводнения в крайбрежните региони и недостиг на сладка вода, особено през летните месеци.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.