1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на 2014 г. всяка община трябва да има структура, която да администрира горските територии

До края на 2014 г. всяка община трябва да има структура, която да администрира горските територии

Това предвижда изменение в Закона за горите

Една от промените в Закона за горите предвижда до края на 2014 година всяка община да има структура или звено, която да администрира горските територии – общинска собственост. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на среща с изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България, д-р Гинка Чавдарова в МЗХ.

Зам.- министърът обясни, че тази промяна се прави, защото общините са вторият най-голям собственик на гори след държавата. „Считаме, че предложеното изменение ще стимулира общините към предприемане на мерки за по-отговорното стопанисване на общинските гори. Това същевременно ще увеличи възможностите на местното население да се снабдява с дървесина на по-ниски цени”, добави тя.

Маринова изтъкна важността от сертифицирането на горските територии. „Всички ползватели ще имат полза от сертифицирането както на държавните гори, така и на общинските, като ползите ще бъдат осезаеми в дългосрочен аспект, включително и за дървопреработвателната индустрия”.

На срещата бяха дискутирани и въпроси, свързани с транспорта на дървесина, самозалесените земеделски земи, опазването на горските територии и контрола в горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.