1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на годината започва унищожаването на пестициди с изтекъл срок на годност

До края на годината започва унищожаването на пестициди с изтекъл срок на годност

Обезвреждането ще се извършва във инсенератори в Швейцария

До края на тази година  трябва да започне унищожаването на  пестицидите с изтекъл срок на годност, които на територията на цялата страна са над 4 хил.  тона. Това съобщи пред АГРО ТВ Ренета Георгиева, директор на Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда.

Обезвреждането ще се извършва във инсенератори в Швейцария. По-голямата част от финансирането, свързано с извозването на пестицидите зад граница и унищожаването им се поема от швейцарска страна. Проектът е малко над 23 милиона швейцарски франка, като 15 процента от сумата ще е от страна на България.

Въпросните пестициди с изтекъл срок на годност са буквално във всичките 28 области у нас. Най- много складове, в които се съхраняват опасните химикали се намират в Северозападна България и по-конкретно Враца, Плевен и Монтана. По думите на Георгиева повечето складове са с обозначителни табели, че там се съхраняват точно такива химически вещества, освен това, са оградени и заключени, и не представлявали опасност за неселението и околната среда.

Становището на еко министерството относно това до колко са обезопасени въпросните складове и как се съхраняват опасните химикали обаче не се споделя от проиродозащитници.

Мнения и коментари на природозащитници и представители на ПУДООС по темата гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.