1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До средата на април ЕК ще одобри плана за CO2

До средата на април ЕК ще одобри плана за CO2

Страната ни трябва да се превърне в атрактивен източник на квоти

Националният план за разпределение на квотите за парникови емисии вероятно ще бъде окончателно одобрен от Европейската комисия до средата на април. Такава прогноза направи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на днешната конференция "Управление и развитие на стратегическа инфраструктура", организирана от в. "Капитал" информира dnevnik.bg.

Планът за квотите за емитиране на парникови газове, който ще позволи на българските промишлени предприятия да търгуват с над 40 млн. европейски емисионни разрешителните (EUA) на година, беше неколкократно забавян и връщан от Брюксел за преработка. Последната версия на документа беше приета от кабинета "Борисов" в края на 2009 г. Разрешителните за изпускане на въглероден диоксид, наричани още квоти, са търгувани в рамките на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ), която цели постигане на целите за ограничаване на емисиите по Проткола от Киото. Министър Караджова обясни още, че с промените в Закона за опазване на околната среда, които ще въведат т. нар. схема за зелени инвестиции, България ще може да продава излишъците си от Киото-квоти (предписани емисионни единици). Законовите промени, които правителството одобри в средата на март, предвиждат начини за изразходване на набраните "въглеродни" пари за развитие на възобновяемата енергетика, енергийната ефективност, управлението на биоразградимите отпадъци и други екологични дейности.

В сегашният момент конкуренцията на въглеродния пазар е от страната на продавачите, а не при купувачите, подчерта екоминистърът. Страната ни трябва да се превърне в атрактивен източник на квоти, тъй като други държави като Унгария и Чехия вече успешно реализират своите CO2 излишъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.