1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добрич се включва в Европейска седмица за намаляване на отпадъците

Добрич се включва в Европейска седмица за намаляване на отпадъците

Инициативата се провежда за четвърти път в страните от Европейския съюз

Добрич се включва в Европейска седмица за намаляване на отпадъците, съобщиха от пресцентъра на общината. В периода 17-25 ноември 2012 г. община Добрич ще се включи в провеждане на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) под патронажа на комисаря за околна среда Янез Поточник. Инициативата се провежда за четвърти път в страните от Европейския съюз, България участва за първи път през тази година.

Благодарение на успеха на предишните си издания през 2009-2011 г., ЕСНО вече играе ключова роля в повишаване осведомеността по отношение на стратегиите и политиките за предотвратяване на отпадъците в държавите-членки на ЕС. За участие се привличат възможно най-голям брой заинтересовани страни и планираните дейности се провеждат в цяла Европа по едно и също време – в една и съща седмица.

ЕСНО е ключово събитие за насърчаване на устойчиви действия за намаляване на отпадъците и изтъкване на влиянието на потреблението върху околната среда и промяната на климата. През 2011 г. в дните на Европейската седмица за намаляване на отпадъците са се включили 32 държави и са осъществили повече от 7000 инициативи. Очакванията са през 2012 г. този успех да се повтори и дори да се постигнат по-добри резултати.

Община Добрич регистрира четири инициативи, които ще проведе в дните 17-25 ноември:

1.Оползотворяване на сухи клони – Надробяване с дробилка на сухи клони, отпаднали от санитарни и почистващи резитби. Полученият дървесен чипс ще бъде използван за мека настилка на реконструирана детска площадка на територията на град Добрич. Останалите количества ще бъдат използвани за мулчиране (насипване) на залесени площи на територията на парк "Хан Аспарух". По този начин чрез оползотворяване на отпадъчните сухи клони от една страна ще спестим средства за закупуване на изкуствена настилка за детската площадка, а от друга ще допринесем за задържане на влагата в почвата, предпазване на дърветата от замръзване в парка и не на последно място - ще допринесем за намаляване на плевелите в парка.

2.Оползотворяване на биоотпадъци от зелените площи чрез компостиране.

3.Играчка за играчка – За да удължим живота на играчките и задоволим интереса и любопитството на децата на 20 ноември 2012г. от 10.00 часа във фоайето на Общинския младежки център организираме размяна на играчки за деца от предучилищните групи. Освен това всяко дете, което иска да се освободи от излишните играчки, може да ги донесе в центъра. Идеята на тази инициатива е вместо родителите да купуват нови играчки на децата си, в този ден всяко дете да занесе за размяна играчките, които вече не са му интересни, и които би искало да размени. Задължително е играчките да са здрави и чисти. Ако донесените от децата играчки са повече от разменените, останалото количество ще бъде предоставено на една или повече детски градини.

4.По-малко отпадъчна офис хартия – В дните на ЕСНО работещите в Община град Добрич ще бъдат призовани да намалят до минимум разпечатването на документи. Съгласуването на писма, заповеди, становища и др. да се извършва с предварителен преглед на електронния вариант на документите, последните да бъдат отпечатвани само в окончателен вид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.