1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добрите инфраструктурни идеи няма да доведат до нарушаване на екологичното равновесие в горите

Добрите инфраструктурни идеи няма да доведат до нарушаване на екологичното равновесие в горите

Снимка:

В Народното събрание се проведе обществено обсъждане за проекта на промените в Закона за горите

„Надявам се, да стигнем до консенсус, който да отговори на обществения интерес по отношение на ползването на горите. Горите не са само за това да бъдат на 100% опазени в този вид, в който са, забранявайки нормалния достъп на хората до тях, а и за практикуването на зимни спортове”, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане за проекта на промените в Закона за горите в Народното събрание.

Той допълни, че трябва да се даде и необходимата гаранция, за това, че добрите идеи за развиване на инфраструктурата в горите, няма доведат до нарушаване на екологичното равновесие или неправомерно изсичане на гори.

 „Хубаво е този дебат да се състои преди промените да влязат в ресорната комисия. Добре е, вместо нещата да се казват и да се препредават, да се кажат в този формат. Този дебат започна, още докато се готвеше настоящият Закон за горите. При обсъждането на действащия закон имаше доста коментари по някои от спорните сега текстове. Когато решихме те да бъдат приети в настоящия вариант, имаше определени опасения от представители на общини, от хора, които се занимават с туризъм в горите и ски спорт, че заложените в сегашния закон текстове са доста рестриктивни и ще попречат на развитието на ски спорта или експлоатирането на горите за това и ние и нашите деца да бъдем по-здрави”, допълни министър Найденов. Той подчерта, че е важно да се даде възможност на децата и младите хора да упражняват ски спорта у нас.

Министър Найденов уточни, че в Австрия има 3000 км ски съоръжения, в Италия – около 2000 км, Чехия – около 800 км, Словения – около 500 км, в Румъния близо 200 км, а в България има едва 94 км.   

Той благодари на  министъра на околната среда и водите Нона Караджова за положително становище към предложените промени.

В дебата се включиха също министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на Комисията по земеделие и гори Десислава Танева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по горите, председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, кметовете на Банско, Разлог, Дупница, Сапарева баня, депутати, представители на неправителствения сектор, природозащитници. Дебатът е организиран от Комисията по земеделие и гори към Народното събрание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.