Доклад на Световната банка предупреждава за негативния ефект от глобалното затопляне

Изкореняването на крайната бедност може да се окаже непостижимо

Затоплянето на климата може да увеличи значително бедността в света, като намали земеделските реколти и изложи на опасност изхранването на милиони хора.

"Без бързи и енергични действия затоплянето на климата и неговите последици могат да увеличат значително бедността в редица райони на света", се посочва в доклад на Световната банка, цитиран от АФП, пише dir.bg.

Ако международната общност не успее да постигне целта да ограничи глобалното повишаване на температурите с до 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, ще настъпят суша, жеги и засилване на киселинността на океаните. При крайната хипотеза температурите да се повишат с 4 градуса, екстремните климатични събития, които досега в най-лошия случай настъпват веднъж на един век, могат да се превърнат в нова климатична норма, посочва Световната банка.
 
В нейния доклад се прави особено тревожна прогноза за три района на Земята - Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

При такъв "черен" сценарий реколтите от соя могат да спаднат с между 30 и 70 на сто в Бразилия, а пшеницата да намалее наполовина в Централна Америка и Тунис.
Близкият Изток и Южна Америка могат да бъдат обхванати от небивали жеги.

 "Последиците за развитието ще бъдат тежки - реколтите ще намалеят, водните ресурси ще спаднат, нивата на океаните ще се повишат и животът на милиони хора ще бъде застрашен", гласи докладът на Световната банка.

Изкореняването на крайната бедност - цел, която банката си е поставила в перспектива до 2030 г. - може да се окаже непостижимо при повишаване на глобалната температура с 4 градуса, предупреждава Световната банка.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.