1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Доклад на Световната банка предупреждава за негативния ефект от глобалното затопляне

Доклад на Световната банка предупреждава за негативния ефект от глобалното затопляне

Изкореняването на крайната бедност може да се окаже непостижимо

Затоплянето на климата може да увеличи значително бедността в света, като намали земеделските реколти и изложи на опасност изхранването на милиони хора.

"Без бързи и енергични действия затоплянето на климата и неговите последици могат да увеличат значително бедността в редица райони на света", се посочва в доклад на Световната банка, цитиран от АФП, пише dir.bg.

Ако международната общност не успее да постигне целта да ограничи глобалното повишаване на температурите с до 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, ще настъпят суша, жеги и засилване на киселинността на океаните. При крайната хипотеза температурите да се повишат с 4 градуса, екстремните климатични събития, които досега в най-лошия случай настъпват веднъж на един век, могат да се превърнат в нова климатична норма, посочва Световната банка.
 
В нейния доклад се прави особено тревожна прогноза за три района на Земята - Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

При такъв "черен" сценарий реколтите от соя могат да спаднат с между 30 и 70 на сто в Бразилия, а пшеницата да намалее наполовина в Централна Америка и Тунис.
Близкият Изток и Южна Америка могат да бъдат обхванати от небивали жеги.

 "Последиците за развитието ще бъдат тежки - реколтите ще намалеят, водните ресурси ще спаднат, нивата на океаните ще се повишат и животът на милиони хора ще бъде застрашен", гласи докладът на Световната банка.

Изкореняването на крайната бедност - цел, която банката си е поставила в перспектива до 2030 г. - може да се окаже непостижимо при повишаване на глобалната температура с 4 градуса, предупреждава Световната банка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.